Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2012 17:05 - Имат ли хлебарките интелект?
Автор: hlebarkifirma Категория: Бизнес   
Прочетен: 2084 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.12.2013 10:55


Какво прави всички видове хлебарки толкова лесно приспособими към околната среда и устойчиви дори в силно замърсена с химикали повърхност? Все пак хлебарките са насекоми, които населяват Земята преди повече от 300 млн. години, преживели са много катаклизми и са видели всичко, което науката тепърва открива, коментира проф. Калушков.

По думите му хлебарките няма да се изненадат от липсата на кислород или наличието на токсични вещества, бързо ще се приспособят, а в много случи дори поколенията им ще стават още по-устойчиви и адаптивни. Освен всичко това науката до сега не е установила заболявания при хлебарките, но пък е установено, че самите те пренасят множество болести и болестотворни организми.

Хлебарките могат да живеят спокойно без храна в продължение на 2-3 месеца, а около месец - дори без глава, отбеляза професорът. Негови опити доказват, че обезглавени хлебарките могат да живеят от 20 до 33 дни. Това е възможно, тъй като нервната им система е разположена по цялото тяло и не е съсредоточена в главата, която да я контролира.

Не случайно хлебарките са любим обект за изследователски опити от страна на военни и здравни организации и институти, с тях се занимават американски, руски, канадски учени и военни специалисти, твърди още професор Калушков.

Макар и да са насекоми при хлебарките може да се говори за наченки на интелект, тъй като е установено от специалистите, че при третиране с препарат, виждайки другите умрели хлебарки, те изчакват в дупките и цепнатините да премине токсичността на препарата и едва след това се подават от скривалищата си. Разбира се поради тази причина голяма част от съвременните препарати срещу хлебарки се правят с провокоиращо действие, което цели да изкара насекомите от скривалищата им и те да преминат през използваната срещу тях отрова.

Хлебарките имат и интересен сексуален живот, коментира професорът от БАН. Той твърди, че ако в аквариум, в който са изолирани само мъжки хлебарки се пусне една женска, настава хаос и суматоха, при която всеки от мъжките представители иска да се покаже пред женската.  

Въпреки всичко обаче, най-интересното е, че никоя от мъжките хлебарки не посяга на женската, а я оставят сама да направи избор дали да допусне мъжки представител до себе си и кой точно да бъде той. Ето защо учените смятам, че хлебарките всъщност притежават собствен интелект.

 





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hlebarkifirma
Категория: Бизнес
Прочетен: 94584
Постинги: 9
Коментари: 9
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930